Miód z kwiatów mlecza/mniszka lekarskiego
Wg. Spec. zdrowia właściwości miodu z mniszka lekarskiego to: łagodzenie bólu gardła i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, także poza właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwwirusowymi, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające
Domowy sposób otrzymania miodu:
Zbieranie kwiatów mlecza/mniszka lekarskiego/ odbywa się w maju , najlepiej zbieramy je z dala od ulic i zanieczyszczeń/ Zebrane kwiaty wraz zielonym - główki rozkładamy na białym płótnie czy papierze, aby robaczki się uwolniły , wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy 20 min jak zabulgoczą Odstawiamy na 24 godziny i ponownie po 24 godzinach odcedzamy kwiaty wyciskając resztę syropu , czysty gotujemy na małym ogniu dodając cukier i sok z cytryn, laski z cynamonu dla aromatu, gotujemy ok 2-3 godziny aż nabierze gęstej konsystencji. Miód sprawdzamy wylewając niewielką ilość na talerz, czekamy chwilkę aż całkowicie ostygnie, wówczas widać, jaką ma gęstość. Powinniśmy dążyć, aby miał taką konsystencję jak prawdziwy miód.
przepis:
1 kg mlecza/mniszka lekarskiego- same główki kwiatowe
2 cytryny
2 l wody
2 kg cukru
2 laski wanilii
Gorący miód wlewamy przecedzamy przez gazę i czysty wlewamy do słoików . odwracając dnem słoiki aby się zawekowały.
Polecany miód zawiera wiele cennych witamin i minerałów może być stosowany także w celu leczenia dolegliwości żołądkowych czy infekcji skórnych.
Na zdrowie!
Wg. Spec. zdrowia właściwości miodu z mniszka lekarskiego to: łagodzenie bólu gardła i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, także poza właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwwirusowymi, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające
Domowy sposób otrzymania miodu:
Zbieranie kwiatów mlecza/mniszka lekarskiego/ odbywa się w maju , najlepiej zbieramy je z dala od ulic i zanieczyszczeń/ Zebrane kwiaty wraz zielonym - główki rozkładamy na białym płótnie czy papierze, aby robaczki się uwolniły , wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy 20 min jak zabulgoczą Odstawiamy na 24 godziny i ponownie po 24 godzinach odcedzamy kwiaty wyciskając resztę syropu , czysty gotujemy na małym ogniu dodając cukier i sok z cytryn, laski z cynamonu dla aromatu, gotujemy ok 2-3 godziny aż nabierze gęstej konsystencji. Miód sprawdzamy wylewając niewielką ilość na talerz, czekamy chwilkę aż całkowicie ostygnie, wówczas widać, jaką ma gęstość. Powinniśmy dążyć, aby miał taką konsystencję jak prawdziwy miód.
przepis:
1 kg mlecza/mniszka lekarskiego- same główki kwiatowe
2 cytryny
2 l wody
2 kg cukru
2 laski wanilii
Gorący miód wlewamy przecedzamy przez gazę i czysty wlewamy do słoików . odwracając dnem słoiki aby się zawekowały.
Polecany miód zawiera wiele cennych witamin i minerałów może być stosowany także w celu leczenia dolegliwości żołądkowych czy infekcji skórnych.
Na zdrowie!