Utrzymanie zdrowia w normie, niezbędne jest dostarczanie odpowiednich witamin zawartych w produktach spożywczych.
Brak pewnych witamin może powodować różne schorzenia, zatem aby zapobiegać chorobom trzeba często dostarczać pewnych witamin , które chronią organizm przed niechcianymi chorobami tak jak np.
Witamina B 17
/zawarta w największej dawce w moreli gorzkiej/
Aby przekonać się, że nasza dieta jest uboga w witaminę B17, wystarczy spojrzeć na to, co jemy dziś, a co jedliśmy kiedyś.
Witamina B17 to inaczej amigdalina. Można ją otrzymać z pestek :brzoskwiń, czereśni, moreli czy śliwy, czyli z naturalnych owoców bez zbędnej chemii –
Dostępne w sklepach gorzkie jądra pestek moreli pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych. Wyselekcjonowane owoce zbierane są ręcznie. Naturalna żywność powinna być spożywana w racjonalnych ilościach. Spożycie zbyt wielu pestek może spowodować nieprzyjemne skutki uboczne.
Uwaga! Zawarty w pestkach moreli kwas cyjanowodorowy może prowadzić do zatruć. Zalecana przez UE dzienna dopuszczalna ilość pestek, które można spożyć bez nieprzyjemnych efektów ubocznych wynosi 2-3 sztuki.
Nie można dawać dla niemowląt i dla małych dzieci.
Pestki z moreli gorzkiej zawierają witaminę B17w 100%
Pestki moreli pomagają w odporności organizmu i w terapii przeciw nowotworowej oraz w utrzymaniu i powrotu do zdrowia.
Kraj pochodzenia pestek*: Turcja, Grecja, Chiny
Witamina B15 /kwas pangamowy/
Źródła kwasu pangamowego to ryż brązowy, drożdże piwne, nasiona dyni i słonecznika oraz mięso wołowe.// 1 tabletka 2 razy dziennie.
1. Podnosi naturalny poziom energii organizmu
2. Witamina B-15 zwalcza stres naturalnie i skutecznie
3. Pomaga zwalczyć zmęczenie, usuwając kwas mlekowy z mięśni
Długotrwałe zażywanie witaminy B15 wzmacnia organizm zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Wykazano również, iż poprawia procesy zapamiętywania oraz ułatwia nawiązywanie kontaktów.
Istnieją doniesienia, iż witaminaB15 obniża poziom cholesterolu we krwi, dlatego zalecana była dla osób spożywających duże ilości mięsa oraz tłuszczów nasyconych.
Kwas pangamowy korzystnie wpływa na wątrobę, przeciwdziałając jej stłuszczeniu. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne oraz pobudza regenerację tkanki chrzęstnej i mięśniowej.
Rosyjscy naukowcy zalecają przyjmowanie witaminy B15 w schorzeniach skóry (np. trądzik, łuszczyca, dermatozy, alergia), układu krążenia (choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze), obniżonej odporności organizmu.
W Rosji kwas pangamowy był często wykorzystywany do leczenia alkoholizmu oraz zmniejszania objawów kaca. Niektórzy psychiatrzy dziecięcy stosowali witaminę B15 w celu poprawy zdolności mówienia oraz zmniejszenia objawów autyzmu.
Witamina B12 /kobalamina/
/ występuje w mięsie zwierzęcym i produktach pochodzenia zwierzęcego/
Na niedobór witaminy B 12 cierpią :
a /weganie ,wegetarianie(ludzie, którzy nie spożywają mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego),
b/ aktowowegetarianie (osoby, które nie spożywają produktów mięsnych, ale włączają do diety produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mleko, przetwory mleczne i jajka),
c/ osoby po 50 roku życia, niezależnie od ich diety, osoby chorujące na AIDS.
d/ niedostateczna ilość tej witaminy występuje także u alkoholików i anorektyków,
e/ Inni, w tym np. osoby chorujące na cukrzycę, a także każda osoba, która przeszła przez operację ze znieczuleniem (anestezja) również może nabawić się niedoboru witaminy B12. Niedobór może być spowodowany niedostatecznym spożyciem tej witaminy.
Witamina B12 ma olbrzymie znaczenie, ponieważ wpływa na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie ... , ułatwia przyswajanie żelaza. Działa na układ kostny. Witamina B12 jest szczególnie ważna dla dzieci w okresie dorastania oraz dla kobiet w okresie menopauzy narażonych na osteoporozę, czyli zrzeszotnienie kości.
Brak witaminy B-12 to;
1/Objawy neurologiczne często pojawiają się jako pierwsze.
Są to:
-parestezje palców,
-osłabienie,
-zaburzenia czucia głębokiego, dotyku czy wibracji, a także czucia temperatury i bólu (takie objawy są wynikiem uszkodzenia sznurów tylnych rdzenia kręgowego),
-osłabienie siły mięśniowej kończyn oraz wzrost napięcia mięśniowego typu spastycznego (takie objawy są wynikiem uszkodzenia sznurów bocznych rdzenia kręgowego),
-zanik nerwu wzrokowego, co objawia się początkowo mroczkiem paracentralnym w polu widzenia, następnie osłabieniem ostrości wzroku, a z czasem nawet dochodzi do ślepoty,
2/Objawy psychiatryczne to zaburzenia poznawcze, otępienie, zaburzenia zachowania, apatia, drażliwość, splątanie czy zespoły urojeniowe, depresja.
Przy znacznym i długotrwałym niedoborze witaminy B 12 może dojść nawet do śpiączki
, która najprawdopodobniej wynika z niedokrwistości oraz mocznicy.
3/ Przyczyny, rozpoznanie i leczenie niedoboru witaminy B12
Przyczyny niedoboru witaminy B12 są bardzo różne. Pomijając choroby go wywołujące, istotny wpływ ma także nieprawidłowa dieta
Witaminy , które chronią twoje oczy to:
Luteina/ źródło występowania- kapusta, jarmuż, szpinak oraz brukiew./
Borówka czarna /jagody czarnej borówki/
Beta karoten/ wit. A/znajduje się marchwi/
Luteina z zeaksantyną - jest silnym antyoksydantem hamującym rozwój wielu schorzeń gałki ocznej. Chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni UV. Poprzez swoje występowanie i kompleksowe działanie ma wpływ na poprawę ostrości widzenia.
-Ekstrakt z czarnej borówki dzięki zawartym w nim antocyjanoglikozydom wspomaga mikrokrążenie oraz poprawia widzenie (również o zmierzchu).
B-karoten zawarty w marchwi - prowitamina witaminy A
- jest on lepiej przyswajalny i bezpieczniejszy w stosowaniu niż "gotowa" witamina A, ponieważ organizm wytworzy z B-karotenu tylko tyle witaminy A ile potrzebuje.
rośliny Świetlik